Birleşik Krallık Yaptırımları: Rusya ve Belarus Menşeili Mallara Ek Vergiler
Birleşik Krallık tarafından, 25 Mart 2022 tarihinde Rusya ve Belarus menşeili bazı mallara getirilen yüzde 35'lik ek vergilerin kapsamı 21 Nisan 2022 tarihinde genişletilmiştir. Birleşik Krallık Hükümeti, Rusya’ya karşı ilave ticari yaptırımlar ilan ederek, ithalat yasaklarına maruz kalan ürünlerin listesini genişletmiş ve gümrük vergilerini arttırmıştır.
Uluslararası Ticaret Sekreteri Anne-Marie Trevelyan ve Maliye Bakanı Rishi Sunak tarafından 21 Nisan 2022 tarihinde açıklanan yeni yaptırımlar, gümüş, ahşap ürünler ve havyar da dahil olmak üzere Rusya’dan yüksek kaliteli ürünlere yönelik ithalat yasaklarını içermektedir. Ayrıca, elmas ve kauçuk da dahil olmak üzere Rusya ve Belarus’tan gelen yaklaşık 130 milyon sterlin değerindeki ürünlerde gümrük vergileri yüzde 35 oranında artırılmıştır.
Birleşik Krallık, Rusya ve Belarus’dan gelen mallar üzerindeki gümrük vergilerini artırarak, birçok demir ve çelik ürününün ithalatını ve ayrıca kuantum teknolojilerinin, gelişmiş malzemelerin ve lüks malların ihracatını yasaklayarak Rusya ve Belarus’a herhangi bir yeni Birleşik Krallık İhracat Finansmanını keserek uluslararası yaptırım çabalarına öncülük etmiştir.
Uluslararası Ticaret Sekreteri Anne-Marie Trevelyan tarafından yapılan açıklamada Putin rejimine maksimum zarar vermek için uluslararası ortakları ile yakın bir şekilde çalıştıkları ve bu yasadışı savaşı yürütmek için ihtiyaç duyduğu kaynakları ve fonları azalttıkları belirtilirken, Maliye Bakanı Rishi Sunak tarafından Putin’e karşı bu yeni önemli yaptırımların, Rus malları üzerindeki toplam ithalat tarifelerini ve yasaklarını 1 milyar sterlinin üzerine çıkaracağı açıklanmıştır.
Bununla birlikte, Rusya ve Belarus menşeili, Rus veya Belarus ihracat formalitelerini tamamlayıp 25 Mart 2022'den önce bu bölgelerden ayrılan mallar için bir muafiyet bulunmaktadır. Bu muafiyet, 25 Mart 2022'de ek vergi uygulanan mallarla ilgilidir.
Bu kapsamda, Majestelerinin Gelir ve Gümrük İdaresi (“HMRC”) sınır beyan sistemleri, İthalat ve İhracat Navlunlarının Gümrüklerdeki İşlemleri (“CHIEF”) ve Gümrük Deklerasyonu Hizmeti (“CDS”) güncellenmiştir. Böylece tacirler, mallarının Birleşik Krallık yolundaki mallar için muafiyet için uygun olduğunu beyan edebileceklerdir. Bu, vergi yükümlülüğünün hesaplanmasını doğrudan etkileyecektir.
Ayrıca, malların ihracat formalitelerini tamamladığına ve 25 Mart 2022 tarihinden den önce Rusya ve Belarus topraklarından ayrıldığına dair uygun kanıt sağlanması gerekmekte olup işbu kanıtlar malların Rusya veya Belarus’tan ayrıldığını gösteren bir konşimento veya eşdeğer ticari belgeler ya da malların başka ülkelerin gümrük prosedürlerine veya bölgelerine girdiğini gösteren belgeler olabilecektir.
Şafak Herdem, Esra Temur